5 MAYIS DÜNYA EBELER GÜNÜNDE MOĞOLİSTAN V.ULUSLARARASI ARAŞTIRMA VE UYGULAMA ’EBELER: HER KRİZDE KRİTİK’’ KONFERANSI
5 MAYIS DÜNYA EBELER GÜNÜNDE MOĞOLİSTAN V.ULUSLARARASI ARAŞTIRMA VE UYGULAMA ’EBELER: HER KRİZDE KRİTİK’’ KONFERANSI
‘’EBELER: HER KRİZDE KRİTİK’’Adlı konferansa Didim 1 No’lu Aile Sağlığı Merkezinde görev yapmakta olan Ebe Merve Tektaş, ‘’Kriz Ortamlarında Ebelik Uygulamaları; Yaşamın Kıyısında Bakım’’
5 MAYIS DÜNYA EBELER GÜNÜNDE MOĞOLİSTAN V.ULUSLARARASI
ARAŞTIRMA VE UYGULAMA ’EBELER: HER KRİZDE KRİTİK’’ KONFERANSI
5 Mayıs Ebeler gününde tele konferansla düzenlenen Uluslar Arası V. Araştırma ve Uygulama Ebelik konferansına, Didim 1 No’lu Aile Sağlığı Merkezinde görev yapmakta olan Ebe Merve Tektaş, ‘’Kriz Ortamlarında Ebelik Uygulamaları; Yaşamın Kıyısında Bakım’’ adlı konuyla konuşmacı olarak Didim’i temsilen katılım sağlamıştır.
Ebelik eğitiminin önemi ve elzemliği üzerine yapılan konferansta katılımcılar;
Bayasgolanmunkh Baatar Assoc.Prf.Ph.d;
Kriz Ortamlarında Ebelik Uygulamaları; Yaşamın Kıyısında Bakım
İnsani yardım ve acil durumlar günümüz dünyasının en acil küresel sorunları arasında yer almaktadır. Silahlı çatışmalar, iklim değişikliği, salgın hastalıklar ve doğal afetler milyonlarca insanı yerinden etmekte, sağlık sistemlerini zayıflatmakta ve toplumları savunmasız hale getirmektedir. Kriz zamanlarında sağlık sistemleri genellikle çökmekte veya ciddi şekilde kesintiye uğramaktadır. Bu durum temel sağlık hizmetlerine erişimi zorlaştırmakta ve ölü doğum, anne ve bebek ölümleri ile istenmeyen gebelik oranlarını artırmaktadır. Kadınlar ve yeni doğanlar krizlerden en çok etkilenenler arasındadır. Ebelik hizmetleri, bu hassas gruplar için etkili, bütüncül ve hayat kurtarıcı sağlık hizmetlerinin temel taşıdır. Ebeler kriz dönemlerinde sadece doğum öncesi, doğum ve doğum sonrası bakım sağlamakla kalmaz, aynı zamanda temel sağlık hizmetlerinin sürekliliği, Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı (CSÜS) hizmetlerinin sağlanması ve psikososyal destek gibi alanlarda da hizmet verirler. Minimum Başlangıç Hizmet Paketi (MIPS) gibi uluslararası standartlar bağlamında, afet risk döngüsünün tüm aşamalarında ebelerin aktif katılımı hazırlık, müdahale ve iyileştirme süreçlerinde vazgeçilmezdir. Ebeler bu hizmetlerin sunumunda yetkin ve topluma yakın sağlık profesyonelleridir. Ayrıca kriz ortamlarında çalışan ebelerin korunması, desteklenmesi ve mesleki gelişimlerinin sağlanması hizmet kalitesinin artırılması için elzemdir. Bu bağlamda, ebelik eğitiminin kriz ortamlarını dikkate alacak şekilde güncellenmesi öngörülmektedir.
‘’EBELER: HER KRİZDE KRİTİK’’
Moğolistan Ulusal Tıp Bilimleri Üniversitesi Darkhan Tıp Fakültesi, Ege Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü , Türkiye tarafından ortaklaşa düzenlenen ‘’EBELER: HER KRİZDE KRİTİK’’Adlı konferansa Didim 1 No’lu Aile Sağlığı Merkezinde görev yapmakta olan Ebe Merve Tektaş, ‘’Kriz Ortamlarında Ebelik Uygulamaları; Yaşamın Kıyısında Bakım’’ adlı konuyla konuşmacı olarak Didim’i temsilen katılım sağlamıştır. İnsani kriz ortamlarında Şanlıurfa da savaş sonrası ülkemize sığınan Suriyeli göçmenlere, Pandemi de bölgemiz de ve Yüzyılın Afeti olarak adlandırılan 6 Şubat Depreminde Antakya da Koruyucu Sağlık Hizmeti vermek üzere bulunan Merve Ebe tecrübelerini ve deneyimlerini uluslararası platformda paylaşmış bulunmaktadır.
HÜR AYDIN HABER
Aydın HABERİ
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.