DİDİM DERNEĞİ “DİDİM RANTA TESLİM EDİLMEMELİ” (video haber)
DİDİM DERNEĞİ “DİDİM RANTA TESLİM EDİLMEMELİ” (video haber)
Bilindiği üzere Didim, 2005 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla “Turizm Kenti” ilan edilmiştir ve 2008 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından onaylanan 1/25.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı ile bölgenin gelişim ilkeleri belirlenmiştir. Bu plana göre emsal değer 0.10 dur. Ancak Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın dava açılan planları, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın inşaat hakkını emsal değerini 5 kat 0.50’ye yükseltmiştir. Bu artış bir rantsal artıştır, kabul edilemez.
DİDİM DERNEĞİ “ DİDİM RANTA TESLİM EDİLMEMELİ”(Video Haber)
Didim Derneği yönetimi basın açıklaması yaparak “ Manastır koyu ve Didim için endişeliyiz” dedi.
Dernek Başkanı Filiz Hekimoğlu yaptığı açıklamada;
“Değerli Basın Mensupları Ve Saygıdeğer Didim Halkı,
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın (ÖİB), Didim’in doğal ve kültürel dokusuna aykırı olarak aldığı Manastır Koyu’na ilişkin kararına karşı, kentin sürdürülebilir gelişimi ve kamu yararının korunması amacıyla açmış olduğumuz davayı kamuoyu ile paylaşmak üzere bir araya gelmiş bulunuyoruz.
Didim’in geleceğine dair derin kaygılar taşıyoruz. Çünkü ÖİB tarafından alınan bu karar, bilimsel, teknik ve hukuki hiçbir temele dayanmamakta ve bölgenin rant amaçlı yapılaşmaya açılmasını hedeflemektedir. Didim halkı olarak bizler, kıyılarımızı, doğal mirasımızı ve kamusal alanlarımızı insan odaklı bir anlayışla koruma kararlılığındayız.
Ne yazık ki ilçemiz, bir kez daha Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın kent planlama ilkeleriyle örtüşmeyen ve ayrıcalıklı yapılaşma hakları tanıyan kararlarıyla karşı karşıyadır. Söz konusu plan değişikliği ile Didim’in en değerli kıyı bölgelerinden biri olan Manastır Koyu ve çevresi yüksek yoğunluklu yapılaşmaya açılmak istenmektedir.
Mevcut Planlama Kararlarına ve Mevzuata Aykırılıklar
05 Nisan 2021 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan kararla, mülkiyeti TEDAŞ, TEİAŞ, EÜAŞ ve Maliye Hazinesi’ne ait olan parsellerde, bölgesel emsal değeri 0.10’dan 0.50’ye çıkarılmıştır. Bu beş kat artış, yalnızca yürürlükteki mevzuatlara aykırı olmakla kalmayıp, aynı zamanda hiçbir bilimsel veya teknik gerekçeye dayanmamaktadır.
Bu düzenleme ile:
• Kıyı bölgesi kamusal erişime kapatılmakta, halkın denizle bağlantısı koparılmaktadır.
• Plansız yapılaşma ile kentsel ve kültürel miras tehdit edilmekte, Didim’in turizm kimliği zarar görmektedir.
• 3194 sayılı İmar Kanunu’na aykırı olarak, bölgenin gelişimine yönelik üst ölçekli planlarla uyumsuz bir dönüşüm dayatılmaktadır.
Bilindiği üzere Didim, 2005 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla “Turizm Kenti” ilan edilmiştir ve 2008 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından onaylanan 1/25.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı ile bölgenin gelişim ilkeleri belirlenmiştir. Bu plana göre emsal değer 0.10 dur. Ancak Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın dava açılan planları, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın inşaat hakkını emsal değerini 5 kat 0.50’ye yükseltmiştir. Bu artış bir rantsal artıştır, kabul edilemez.
Onaylanan Planın Bilimsel ve Planlama İlkelerine Aykırılıklar ise;
Dava açılan planlar, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 18.09.2020 tarihinde onaylanan Aydın-Muğla İlleri 1/50.000 Ölçekli Bütünleşik Kıyı Alanları Planı açısından incelendiğinde, kıyı alanlarında yapılaşmaya ilişkin temel prensiplere aykırı olduğu görülmektedir. Şöyle ki Bakanlığın planı kıyı bölgelerinde
• Yapı yoğunluğu kıyı ekosistemine zarar vermemelidir.
• Kıyılarda açık alanlar kamu kullanımına ayrılmalıdır.
• Büyük ve kitlesel yapılar yerine, insan ölçeğinde yapılaşmalar teşvik edilmelidir.
• Yapılaşmanın doğal silueti bozmasına izin verilmemelidir, der.
Ancak ÖİB tarafından önerilen planlar, bu bilimsel ve teknik gerekliliklere tamamen aykırıdır. ÖİB, kamu yararını gözetmeden, bilimsel, hukuki ve ekolojik ilkeleri yok sayarak Didim’in doğal ve kültürel değerlerini tehdit eden bir planlama sürecini dayatmaktadır.
Sonuç olarak; Özelleştirme İdaresi’nin planları, Didim’in diğer plan kararlarına aykırı, inşaat değerini artıran, bu sebeple de mevduatlara aykırı olan bir plandır. Didim Derneği olarak, bu hukuka aykırı ve keyfi kararların iptali için gerekli tüm hukuki süreçleri başlatmış bulunmaktayız. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın artık Didim kentinin sahip olduğu değerleri bir “pazarlama” aracı olarak görmekten vaz geçmeleri gerektiğini önemle belirtmek isteriz. Bu sebeple Didim halkını ve ilgili tüm kurumları, bu bilimsel, etik ve hukuki açıdan sorunlu plana karşı duyarlı olmaya ve mücadelemize destek vermeye çağırıyoruz.
Didim Derneği olarak Didim’in doğal mirasını, kıyılarını ve kamusal alanlarını rant odaklı bir anlayışa teslim etmeyeceğiz. Hep birlikte Didim’in sürdürülebilir gelişimi için mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğimizi kamuoyu ile playlaşırız. 13.02.2025
Saygılarımızla,” söyleminde bulundu.
Editörün notu:
Didim’in geleceği için uğraş veren Didim derneğinin her türlü ranta ve olumsuzluklara karşı verdiği mücadelede ve dik duruşunda başta Didim halkı olmak üzere, STK’lar, dernekler, kurum, kuruluş ve tüm yapıcı oluşumlar bir arada birlik ve beraberlik içerisinde olmalı, Didim’in sorunları ve korunma çabaları sadece bir derneğin omuzları üzerine yüklenmemeli, yalnız bırakılmamalıdır, elimizi taşın altına koymalıyız. Didim’de yaşayan ve gönül veren her birey aynı gaye içerisinde omuz omuza olmalıdır. Bizler Didim’de görev yapan basın mensupları olarak her zaman olduğu gibi yine doğru ve Didim için güzel olan, hayırlı olan haberleri halka duyurmaya ve bilgilendirmeye devam edeceğiz. Sloganımız “DİDİMİN YARINLARI İÇİN BİRLİKTE OMUZ OMUZA.”
HÜRAYDIN HABER
Aydın HABERİ
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.