DİDİM BELEDİYESİNİN İFTAR YEMEĞİNDE 18 MART ÇANAKKALE RUHU YAŞANDI
DİDİM BELEDİYESİNİN İFTAR YEMEĞİNDE 18 MART ÇANAKKALE RUHU YAŞANDI
. İftar yemeğinde Çanakkale Zaferinde askerlere dağıtılan buğday çorbası, üzüm hoşafı ve köy ekmeği iftar yemeği olarak vatandaşlara dağıtıldı.
DİDİM BELEDİYESİNİN İFTAR YEMEĞİNDE
18 MART ÇANAKKALE RUHU YAŞANDI
Didim Belediyesinin Ramazan ayı iftar yemekleri aralıksız devam ediyor.
18 Mart’ta Cumhuriyet Kent Meydanında düzenlenen iftar yemeğinde, Çanakkale zaferinin ruhu yaşatılarak, 110 yıl önce Çanakkale Geçilmez diyerek canlarını veren, kanlarını döken şehitlerimiz ve gazilerimiz anıldı. Bu zaferin kazanılması için savaşan, yokluk ve açlığa rağmen, düşmana geçit vermeyen askerlerimizin O günlerde yemek olarak yiye bildikleri, o ruhu yaşamak istercesine Didim’liler iftar yemeğinde buğday çorbası, üzüm hoşafı ve köy ekmeği ile iftarlarını yaptılar.
18 Mart Şehitler Günü ve Çanakkale Zaferinin 110. Yıl dönümünde, Didim Belediyesi 18 Mart’a özel Kent meydanında düzenlediği iftar yemeği ne, Didim Belediye Başkanı Hatice Gençay, CHP İlçe Başkanı Aşkın Atlı, Kadın Kolları başkanı ve yönetimi, Gençlik Kolları Başkanı ve yönetimi, CHP’li bazı belediye meclis üyeleri de katıldı. İftar yemeğinde Çanakkale Zaferinde askerlere dağıtılan buğday çorbası, üzüm hoşafı ve köy ekmeği iftar yemeği olarak vatandaşlara dağıtıldı. Ezanın okunup iftarlarının açılmasının ardından Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Şehitlerimizin manevi huzurunda bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın söylenmesi ile Çanakkale belgeseli slaytlarla sunuldu.
Belediye Başkanı Hatice Gençay İftar yemeğine katılan Didimlilere yaptığı konuşmasında;
” Değerli Ailem
Tarihimizde ki en önemli kahramanlıklardan biri olan Çanakkale savaşlarının 110. Yılı anma etkinliğimize hepiniz hoş geldiniz.
Çanakkale geçilemezdi, geçilmemeliydi. Çünkü burası, İstanbul’un anahtarı, İstanbul da Anadolu’nun kalbiydi. Vücut nasıl ki kalpsiz yaşayamazsa, Anadolu da İstanbul olmadan yaşayamazdı.
Bugün burada sizlere Çanakkale savaşını anlatmayacağım. Bu elbette gerçek tarihçilerin görevi. Ki bu toprakların nasıl kazanıldığını bizlere ve gelecek kuşaklara anlatan değerli Sinan Meydan burada ve birazdan kendisini dikkatle dinleyeceğiz.
Çanakkale’nin kahramanlık hikayesi, filmlere, tiyatro oyunlarına ve muhteşem romanlara konu oldu. Ancak unutmamak gerekir ki bu zaferin bilinmesi gereken kadın kahramanları da vardı. Savaş esnasında tüm benliğiyle orada savaşan, yardım toplayan, çalışan ve hasta bakan anne, kardeş ya da eş kimliğiyle desteğini esirgemeyen kadın kahramanlarımız birçok alanda savaşa büyük ölçüde katkıda bulunmuşlardı.
Bu kahraman kadınlarımızdan bir kaçının ismini anmak isterim. Bizler, Hayatı, mutluluğu, sevinci nasıl ki kadın ve erkek ayırmadan birlikte paylaşıyorsak, savaşta da birlikte vatan savunması verdik.
Anafartalar cephesinde 56. fıkrada omuz omuz mücadele veren unutulmaz bir kadın asker olan Mücahide Hatice Hanımı saygıyla yad ediyorum.
Onlardan bir başkası Nezahat Onbaşıydı…
Babası onu cepheye beraberinde götürmek zorunda kaldığı zamanlarda henüz 9 yaşındaydı. Çanakkale Savaşına da katılan Nezahat Onbaşı, babasının emrinde bulunan 70. Alay ile Millî Mücadeleye destek verdi.
Çanakkale Savaşı’na Anadolu illerinden gelen askerlerin yanı sıra eski Osmanlı toprağı olan Kosova’dan gelen 8 tabur gönüllü asker de katılmıştı… İşte bu kadın kahramanlardan biri de Dragaşlı Zeynep Mido Çavuş’tur.
Gazi Fatma Çavuş: Çanakkale’ye babası ve ağabeyi ile birlikte geldi. 19’uncu tümende, aylarca savaştı.. Yaralandı, yine de yılmadı. Gözünü budaktan sakınmadı. Postacı oldu.
Türk kadını, Çanakkale’nin hem duacısı, hem şehit anası, hem gazisi, hem de cephede vurulan şehididir..
Şairin dediği gibi….
Ve kadınlar….
Bizim kadınlarımız:
Korkunç ve mübarek elleri
İnce, küçük çeneleri, kocaman gözleriyle
Anamız, avradımız, yârimiz…
Bizler, bu topraklarda nefes aldıkça, vatan savunmasında, sehit düşenleri, Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bu güzel ülkeyi bizlere armağan edenleri asla unutmayacağız… Unutturmayacağız… Nur içinde yatsınlar. Saygılarımla.” İfadelerine yer verdi.
Daha sonra sahne alan Tarihçi ve Yazar Sinan Meydan, “Çanakkale destanı” adlı sunumuyla slayt eşliğinde 18 Mart Çanakkale Zaferi öncesinde ve sonrasında yaşananları belgelerle anlattı. Sunumun ardından Belediye Başkanı Hatice Gençay, Sinan Meydan’a hediyeler vererek kendisini Didim’de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Anma etkinliğin sonunda yerel sanatçılar Çanakkale Türkülerini seslendirdi.
Tarihçi Yazar Sinan Meydan açılan stantta kitaplarını imzalayarak Didimlilerle sohbet etti.
HÜRAYDIN HABER
Aydın HABERİ
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.