Onurr

ŞOFÖRLER ODASI BAŞKANI CENGİZ;" AKARYAKIT ZAMLARI KONTAKLARI KAPATMAMIZA NEDEN OLACAK" DİDİM SEYAHAT İZMİR SEFERLERİNİ DURDURDU

ŞOFÖRLER ODASI BAŞKANI CENGİZ;" AKARYAKIT ZAMLARI

KONTAKLARI KAPATMAMIZA NEDEN OLACAK"

DİDİM SEYAHAT İZMİR SEFERLERİNİ DURDURDU

 

Akaryakıt zamları nedeni ile zor günler geçirdiklerini belirten Cengiz, "bu gidişle Yakında kontakları kapatacağız"

Mo­to­ri­nin fi­ya­tı­nın 25 lira olduğu  bu gün­ler­de Di­dim­li şo­för­le­rin zor gün­ler ya­şa­dı­ğı­nı ve kon­tak aça­ma­ya­cak du­ru­ma gel­di­ği­ni be­lir­ten Oda Baş­ka­nı Cen­giz, akar­ya­kıt­tan ver­gi­le­rin dü­şü­rül­me­si­ni ya da yolcu üc­ret­le­rin­de zam ya­pıl­ma­sı­nı talep etti.
Oda bi­na­sın­da açık­la­ma yapan Baş­kan Savaş Cen­giz, açık­la­ma­sın­da, “Akar­ya­kıt zam­la­rı şoför es­na­fı­mı­zı zor du­rum­da bı­rak­tı. Es­na­fı­mız kon­tak aça­cak du­rum­da değil. En son 2021 yılı Ara­lık ayın­da yüzde 16-17 ci­va­rın­da bir zam geldi. Zam­la­rı uy­gu­la­ma­ya baş­la­ma­dan yıl­ba­şı­na kadar akar­ya­kı­ta yüzde 20’nin üze­rin­de zam geldi. Yıl­ba­şın­dan sonra da akar­ya­kı­ta yüzde 70 daha zam geldi ve be­le­di­ye­nin bize ver­miş ol­du­ğu zam eridi, erimekle kalmadı altta kaldı” dedi.

Aydın böl­ge­si­ne bak­tık­la­rın­da en uzun şehir içi me­sa­fe­si­nin Didim’de ol­du­ğu­nu ve il­çe­de­ki şehir içi mi­ni­büs­le­ri ile tak­si­le­rin ciddi an­lam­da zarar et­tik­le­ri­ni ifade eden Cen­giz, “Yedek Parça, şoför, per­so­nel ve akar­ya­kıt ma­li­yet­le­ri her gün bizi içe­ri­ye so­ku­yor. Dev­let­ten bek­len­ti­miz ya akar­ya­kı­tın ver­gi­le­rin­den ya da parça ma­li­yet­le­rin­den des­tek bek­li­yo­ruz. Biz­ler bir şe­kil­de hiz­me­ti ya­pı­yo­ruz. Araç­la­rı­mı­zı sı­ra­dan çek­me­nin bir an­la­mı yok. Çek­ti­ği­miz zaman va­tan­da­şı mağ­dur ede­riz. Ancak biz­ler de hak­lı­yız. Evi­mi­ze ekmek gö­tü­re­mi­yo­ruz. Ce­bin­de bi­rik­mi­şi olan­la­rı da akar­ya­kı­ta ve­ri­yo­ruz, ol­ma­yan­lar da teker teker araç­la­rı­nı ev­le­ri­nin önüne çek­me­ye baş­la­dı. Araç­la­rı­na si­gor­ta ya­pa­mı­yor­lar, per­so­nel gi­der­le­ri­ni kar­şı­la­ya­mı­yor­lar, akar­ya­kıt ala­mı­yor­lar. Bu so­ru­nun dev­let ta­ra­fın­dan bir şe­kil­de ta­şı­ma­cı es­na­fı­mı­za ver­gi­siz akar­ya­kıt ve­ril­me­si ge­re­ki­yor. Zam yap, zam yap va­tan­da­şın sır­tı­na bi­nil­me­sin­den do­la­yı araç­la­rı­mız yolcu da bu­la­mı­yor” diye ko­nuş­tu.

İlçe­de­ki tak­si­le­rin de zor du­rum­da ol­du­ğu­nu kay­de­den Didim Şo­för­ler Odası Baş­ka­nı Savaş Cen­giz, “Tak­si­le­ri­miz 2 yıl­dır tak­si­met­re­le­re zam ala­ma­mış­tı. 2019’da al­dık­la­rı 6 lira açı­lış, 6 lira ki­lo­met­re olan tak­si­met­re fi­yat­la­rı 2021 Ara­lık ayına kadar aynı kaldı. 2021 yı­lı­nın Ara­lık ayın­da da tak­si­le­ri­mi­ze 7 lira açı­lış, 7 lira ki­lo­met­re ola­rak fiyat ve­ril­di. Bu fi­yat­lar da yıl­ba­şı gel­me­den eridi gitti. Bu fi­yat­lar­da tak­si­le­ri­mi­zin ça­lı­şa­bil­me­si müm­kün değil. 1 Ara­lık 2021’de ben­zi­nin litre fi­ya­tı 9.82 TL iken, bugün 19.44 TL, aynı ta­rih­te mo­to­ri­nin litre fi­ya­tı 9.93 TL iken bugün 21.39 TL. Yani yüzde 100’e yakın zam ar­tı­şı oldu. Böyle gi­der­se çok ya­kın­da öğ­ren­ci ser­vi­si yapan es­na­fı­mız, ço­cuk­la­rı­mı­zı okula gö­tü­re­me­ye­cek­ler. Şehir içi mi­ni­büs­le­ri­miz ça­lış­maz­sa işe gi­decek olan va­tan­daş­la­rı­mız işe gi­de­me­ye­cek­ler. Fi­yat­lar­da iyi­leş­tir­me ya­pıl­maz­sa fab­ri­ka ve otel ser­vi­si yapan es­na­fı­mız araç­la­rı­nı çe­ke­cek­ler. Şu anda kon­tak­lar ka­pa­tıl­ma du­ru­mu­na gel­miş­tir. Ta­şı­ma­cı es­na­fı­mı­zın ayak­ta ka­la­bil­me­si için des­tek­len­me­si ge­re­ki­yor” ifa­de­si­ni kul­lan­dı.

 

 

“Didim Se­ya­hat, İzmir se­fer­le­ri­ni dur­dur­du”
İlçede fa­ali­yet gös­te­ren Didim Se­ya­hat’in artan ma­li­yet­ler üze­ri­ne se­fer­le­ri­ni dur­dur­du­ğu­nu kay­de­den Cen­giz, “İlçe­miz­de 2005 yı­lın­da şe­hir­le­ra­ra­sı yol­cu­lu­ğa baş­la­yan Didim Se­ya­hat fir­ma­sı­nın 2020 yı­lın­da pan­de­mi baş­la­ya­na kadar An­ka­ra, İstan­bul ve İzmir’e se­fer­le­ri vardı. Pan­de­mi sü­re­cin­de İstan­bul ka­pa­tıl­dı, geç­ti­ği­miz yaz sonu iti­ba­riy­le An­ka­ra se­fer­le­ri de kalk­tı. Pa­zar­te­si gü­nün­den iti­ba­ren de İzmir se­fer­le­ri dur­du­rul­mak zo­run­da ka­lın­dı. Ma­li­yet­ler art­tı­ğı için yü­rü­yecek du­rum­da de­ği­liz. Basit bir hesap ya­pa­cak olur­sak, Ay­dın-Di­dim arası 120 ki­lo­met­re. Bir ara­cı­mız top­lam 44 litre yakıt ya­kı­yor. Per­so­nel gi­de­riy­le bir­lik­te bin li­ra­nın üze­rin­de har­ca­ma olu­yor. Sa­de­ce ma­li­ye­ti kur­tar­mak için gidiş ge­liş­te en az 50 yolcu ol­ma­sı ge­re­ki­yor. Didim Se­ya­hat fir­ma­sı, şu an sa­de­ce Söke’ye ser­vis ya­pı­yor” dedi.

Didim Şo­för­ler ve Oto­mo­bil­ci­ler Esnaf Odası Baş­ka­nı Savaş Cen­giz, söz­le­rin­de şun­la­rı söy­le­di: “Be­le­di­ye­den des­tek is­te­di­ği­miz zaman sağ olsun UKOME top­lan­tı­la­rın­da ge­rek­li zam­la­rı yap­ma­ya ça­lı­şı­yor. Be­le­di­ye­miz­de halkı dü­şü­ne­rek zam ya­pı­yor. Biz­le­ri de dü­şü­ne­rek ya­pı­yor ama ma­ale­sef ki ye­ter­li değil. Gelen zam­la­ra ne be­le­di­ye ayak uy­du­ra­bi­li­yor, ne de biz ayak uy­du­ra­bi­li­yo­ruz. Bizim tek bek­len­ti­miz, hü­kü­me­tin bize akar­ya­kıt des­te­ği ver­me­si­dir. Be­le­di­ye­miz, 23 Şubat 2022’de mi­ni­büs­le­re yüzde 10-15 ora­nın­da bir zam verdi. Akar­ya­kı­ta her gün gelen zam, ve­ri­lecek olan yüzde 15’lik zammı da erit­ti. Mar­tın ilk haf­ta­sın­da bile akar­ya­kı­ta 5 li­ra­nın üze­rin­de zam ya­pıl­dı. Bu şart­lar­da ne­re­ye kadar yü­rü­ye­ce­ğiz?”

“Tu­rizm ken­tin­de ta­şı­ma ka­li­te­si­ni dü­şür­dük”
Kasım ayına kadar şehir içi, Akbük ve Söke’ye ça­lı­şan mi­ni­büs­le­rin hep­si­nin son tek­no­lo­ji araç­lar ol­du­ğu­nu, ancak gü­nü­müz­de 50’ye yakın yük­sek model araç­la­rın sa­tıl­dı­ğı­nı be­lir­ten Cen­giz, “Artık daha düşük mo­del­li mi­ni­büs­ler­le va­tan­daş­la­rı se­ya­hat et­ti­ri­yo­ruz. Eli­miz­de­ki malı da erit­tik. Tu­rizm ken­tin­de ya­şı­yo­ruz. Tu­rizm ken­tin­de en iyi araç­lar­la hiz­met ver­me­miz ge­re­kir­ken, bu eko­no­mik zor­luk­lar­dan do­la­yı araç­la­rı­mı­zın mo­del­le­ri­ni dü­şür­mek zo­run­da kal­dık. Yani kı­sa­ca­sı tu­rizm ken­tin­de ta­şı­ma ka­li­te­si­ni dü­şür­mek zo­run­da kal­dık” diye ko­nuş­tu.

Yakın çev­re­le­rin­de­ki il­ler­de­ki fi­yat­lar­dan da bah­se­den Cen­giz, “En yakın komşu ili­miz­de­ki Muğla’da geçen hafta toplu ta­şı­ma­ya %40 ci­va­rın­da zam ya­pıl­dı. Milas’tan 50 ki­lo­met­re me­sa­fe­de­ki Bod­rum’a sefer fi­ya­tı 13 TL 95 ku­ruş­tan 19 TL 55 ku­ru­şa, Milas’tan 65 ki­lo­met­re me­sa­fe­de­ki Muğla’ya da sefer fi­ya­tı 21 TL 95 ku­ruş­tan 30 TL 55 ku­ru­şa çıktı. Diğer bir ili­miz İzmir'de de mi­ni­büs biniş fi­yat­la­rı­na yüzde 50 zam geldi. Buna göre İzmir’de 5 TL olan indi bindi mi­ni­büs üc­re­ti, 7,5 TL'ye çı­ka­rıl­dı. Ay­rı­ca İzmir'de biniş üc­ret­le­ri­ne her ay TEFE ve TÜFE or­ta­la­ma­sı­na göre zam ya­pıl­ma­sı ka­rar­laş­tı­rıl­dı. Bizim ili­miz­de ise bize ve­ri­len zam­lar ye­ter­li değil. 11 Mart’tan iti­ba­ren uy­gu­la­na­cak olan zam bizi mutlu et­mez­se, akar­ya­kı­ta gelen zam­lar­la ça­lış­ma ola­na­ğı­mız hiç kal­ma­ya­cak. Araç­la­rın kal­kış sü­re­li ciddi an­lam­da uza­tıl­dı. 20 da­ki­ka da bir araç kal­dı­rır­ken, şimdi sa­at­te bir araç kalk­ma­ya baş­la­dı. Şehir için­de ise 10 da­ki­ka­da bir araç ça­lı­şır­ken, şimdi sa­at­te bir araç kalk­ma­ya baş­la­dı. Buna rağ­men araç­la­rı­mız dol­mu­yor. Dolsa da üc­ret­le­rin düşük ol­ma­sın­da do­la­yı pa­ra­mız akar­ya­kı­ta ve per­so­ne­le yet­mi­yor.”


Cen­giz, okul ser­vis­le­ri­nin de durma nok­ta­sın­da ol­du­ğu­nu be­lir­te­rek, söz­le­ri­ni şöyle ta­mam­la­dı: “İl-İlçe Milli Eği­tim Mü­dür­lük­le­ri ve An­ka­ra’yla da gö­rü­şü­yo­ruz. Milli Eği­tim Ba­kan­lı­ğı söz verdi. Biz­ler 2021’nin Ha­zi­ran ayın­da ta­şı­ma­lı eği­tim söz­leş­me­si­ni ya­par­ken, mazot 6,09 ku­ruş­tu. Yıl­ba­şı­na kadar akar­ya­kıt 20 li­ra­yı geçti. Akar­ya­kıt far­kı­nı talep et­ti­ği­miz­de Ba­kan­lık, sağ olsun akar­ya­kıt far­kı­nı ve­re­ce­ğiz dedi. İlçede ya­pı­lan 30 tane ta­şı­ma­lı eği­tim ara­cı­na gelen rakam 13 bin 800 lira. Araba başı 430 lira ya­pı­yor. Gün­lük ise 1-2 TL. ara­sın­da akar­ya­kıt farkı ver­miş. Can çe­ki­şi­yo­ruz. Hü­kü­me­ti­miz ve Be­le­di­ye­miz des­tek ver­mez­se yü­rü­me şan­sı­mız hiç kal­ma­ya­cak. Kon­tak ka­pat­mak üze­re­yiz.”
 

hüraydın